Zonnepanelen zijn al lang enorm populair om geld te besparen op maandelijkse energierekeningen, maar op welke andere manieren bieden ze waarde aan huiseigenaren? Voordat je besluit om zonnepanelen te installeren, vraag je je misschien af of ze invloed hebben op de waarde van je huis.

Het is inderdaad mogelijk dat zonnepanelen de waarde van je huis verhogen – volgens sommige analyses met ongeveer €5000. Het feit dat ze de energiekosten van het huis verlagen en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen, kan zeer aantrekkelijk zijn voor kopers. 


Meer dan 30% van potentiële kopers geeft aan een voorkeur voor een huis met zonnepanelen te hebben. De gemiddelde waardestijging is 2,56 % van de verkoopprijs.

Zonnepanelen kunnen worden gezien als een woningverbetering, vergelijkbaar met het vervangen van een badkamer of het upgraden van je elektrische systemen, wat de waarde van het onroerend goed potentieel verhoogt. In deze gids verkennen we hoe en waarom zonnepanelen de prijs van je huis kunnen beïnvloeden.

De waardering onroerende zaken (WOZ) wordt elk jaar vastgesteld door de gemeente. Het is een schatprijs wat je woning ongeveer waard is. De hoogte van de WOZ-waarde is mede gebaseerd op verkoopprijzen en woningkenmerken. Als de gemeente kennis heeft dat je zonnepanelen hebt, kan de WOZ waarde stijgen


Redenen waarom zonnepanelen de waarde van je huis kunnen verhogen

Nu zonne-energie voor woningen toegankelijker is geworden voor het grote publiek, worden zonnepanelen steeds vaker gezien als een aantrekkelijke eigenschap in huizen. Bij het zoeken naar een nieuw huis zijn veel potentiële kopers blij om zonnepanelen geïnstalleerd te zien. Ze kunnen zelfs op zoek zijn naar woningen met zonnepanelen of bereid zijn meer te betalen voor huizen die met zonne-energie elektriciteit opwekken. De redenen waarom zonnepanelen de waarde van je huis kunnen verhogen, zijn onder andere:


Zonnepanelen verbeteren de energieprestatie van een woning

Zonnepanelen hebben over het algemeen een positieve invloed op het energielabel van een woning door de algehele energie-efficiëntie te verbeteren. Deze beoordeling evalueert het energieverbruik, de koolstofuitstoot, de isolatie en andere belangrijke factoren van een woning; een hoger energielabel betekent een efficiënter huis. Door schone, hernieuwbare energie te genereren, kunnen zonnepanelen helpen het label van een woning te verbeteren. Dit is gunstig voor het milieu en resulteert in lagere elektriciteitskosten – allemaal zaken die aantrekkelijk kunnen zijn voor mensen die een huis kopen.


Zonne-energie bespaart huiseigenaren geld

Omdat zonnepanelen de huiseigenaar in staat stellen hun eigen energiebron te genereren – in plaats van deze van het nationale elektriciteitsnet te kopen – besparen ze huishoudens geld.

Gemiddeld bespaar je ongeveer €500 per jaar op je energierekening met zonnepanelen zonder thuisbatterij. En dit is een conservatieve schatting. 

In Nederland dankzij de salderingsregeling duurt het vaak maar 5 jaar om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Maar als ze al geïnstalleerd zijn op een woning die je bekijkt, hoef je je geen zorgen te maken over de installatiekosten vooraf. Je begint meteen met besparen – en mogelijk geld verdienen.

De kostenbesparingen variëren echter afhankelijk van enkele factoren:

- Waar het pand zich bevindt (het aantal zonuren varieert per regio en tijd van het jaar)

- Hoeveel elektriciteit er door de zonnepanelen wordt geproduceerd

- Hoeveel elektriciteit er door het huishouden wordt verbruikt

- Wat je betaald krijgt voor overtollige elektriciteit die je terug verkoopt aan het net door  de salderingsregeling bijvoorbeeld.


Kans op een hogere hypotheek

Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt of een energiezuinige woning wilt kopen, kun je vaak een hogere hypotheek krijgen als koper. 

Zorg ervoor dat je vooraf goed geïnformeerd bent wanneer je je oriëntatie op de woningmarkt start.

Je kunt vaak je hypotheek verhogen om zonnepanelen te kopen. Als je de extra lening gebruikt voor energiebesparende maatregelen, mag je namelijk meer lenen dan normaal. In plaats van 100% van de waarde van je huis, mag je dan tot 106% van de waarde van je huis lenen.

Dit is mogelijk vóór aankoop maar ook later als je er al een tijdje woont en voor verduurzaming kiest. 

Meestal heb je drie mogelijkheden om je hypotheek te verhogen:

  1. De bestaande hypotheek verhogen: Is je hypotheek hoger ingeschreven in het Kadaster, kan je meestal makkelijk zonder bezoek aan een notaris het openstaande bedrag verhogen. Je hebt wel een nieuwe inkomenstoetsing en taxatie van je woning nodig.
  2. Je sluit een tweede hypotheek bij je aanbieder af.
  3. De lopende hypotheek stopzetten en een nieuwe afsluiten. Dit noemen we oversluiten. Soms kan het voordeliger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten voor een lagere rente en hoger bedrag. Let op, het kan dat je op die manier een boeterente moet betalen. 


Zonnepanelen bieden meer energieonafhankelijkheid

In plaats van volledig afhankelijk te zijn van het net voor hun elektriciteitsbehoeften, kunnen huiseigenaren met zonnepanelen een deel of al hun eigen elektriciteit genereren met behulp van de kracht van de zon. Dit kan vooral voordelig zijn voor mensen die in afgelegen gebieden wonen of op plaatsen met onbetrouwbare elektriciteitsnetten. Door hun eigen energie te genereren, zijn ze minder beïnvloed door stroomuitval of andere verstoringen zoals netcongestie. Vooral als ze ook in een thuisbatterij investeren.

Zonnepanelen bieden alle huiseigenaren een manier om meer controle te krijgen over hun eigen energievoorziening en hun energieonafhankelijkheid te vergroten. Minder afhankelijk zijn van de markt beschermt huiseigenaren ook tegen prijsstijgingen, zoals we die de afgelopen jaren hebben gezien, evenals politieke instabiliteit van buitenlandse energiebronnen.


Zonnepanelen kunnen geld genereren

Dankzij de salderingsregeling kun je de elektriciteit die je zelf opwekt en teruglevert aan het net, verrekenen met de stroom die je verbruikt. Deze regeling stimuleert al jaren investeringen in zonne-energie, waardoor veel mensen zijn overgestapt op duurzame energie. Hierdoor zijn de kosten voor zonnepanelen in Nederland enorm verlaagd. Je mag tot 100% salderen. Dit is uniek in Nederland. 

Vanaf 2027 wordt deze regeling wel afgeschaft. Dus nu is het een goed tijdstip om over energieopslag, -management en de optimalisatie van je eigen verbruik na te denken. 

💡Eigen verbruik optimaliseren💡


Bij Otovo werken we met wereldmerken merken voor thuisbatterijen zoals Growatt, Pylontech en Enphase. We bieden afgestemd op jouw energie behoeftes de beste optie. Ontdek, welke thuisaccu een match voor jou is in onze product omgeving.


Met een Home Energy Management Systeem kan je zelfs deelnemen aan de onbalanshandel en geld verdienen met je zonnepanelen en thuisbatterij. Lees meer over hoe dat werkt in ons artikel over de onbalansmarkt


Zonnepanelen spreken milieubewuste kopers aan

Zonnepanelen op een woning zijn beter voor het milieu. Ze leveren een schone en hernieuwbare energiebron, waardoor de ecologische voetafdruk van een woning en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, die een belangrijke bron van broeikasgasemissies zijn, vermindert. Zo’n 19.5 ton CO2/jaar aan broeikasgassen wordt immers veroorzaakt door Nederlandse huishoudens. 

Het gebruik van zonnepanelen wordt ook gezien als een manier voor huiseigenaren om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering en de overgang naar een duurzamere energievoorziening te ondersteunen.


Woningen met zonnepanelen zijn compatibel met elektrische auto's

Zonnepanelen kunnen niet alleen worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien, maar ook om elektrische voertuigen (EV's) op te laden. Gezien de populariteit van EV's, zal dit steeds meer individuen aanspreken. Elektrische auto’s zijn tenslotte milieuvriendelijker wanneer ze worden aangedreven door hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen. 


💡Laadpaal met zonnepanelen kopen💡


Bij Otovo werken we met grote merken voor laadpalen zoals Wallbox samen. Als je al zonnepanelen en een elektrische auto hebt, is een laadpaal thuis onmisbaar. Bekijk de mogelijkheden op onze productpagina's.


Kunnen zonnepanelen de waarde van je huis verlagen?

Het is belangrijk om te onthouden dat het effect van zonnepanelen op de waarde van je huis kan variëren, afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van het zonnepanelensysteem, de leeftijd van de panelen en de lokale markt voor huizen met zonnepanelen. Het is altijd een goed idee om met een vastgoedprofessional te overleggen om een beter idee te krijgen van hoe zonnepanelen de waarde van je huis kunnen beïnvloeden.

Andere redenen die kopers kunnen afschrikken, zijn misverstanden over de lopende kosten en de inspanningen die nodig zijn voor onderhoud, of zorgen over de levensduur. Sommige mensen houden simpelweg niet van het uiterlijk van zonnepanelen.

Dat gezegd hebbende, is het grotendeels een kwestie van het informeren van kopers over de realiteit van het bezitten van zonnepanelen. Ze hebben minimaal onderhoud of schoonmaak nodig (het meeste hiervan kan door huiseigenaren zelf worden gedaan), en ze gaan meestal meer dan 25 jaar mee.


Tips voor het verkopen van een huis met zonnepanelen

1. Zorg ervoor dat je zonnepanelen in goede staat verkeren. Om ervoor te zorgen dat je panelen hun efficiëntie behouden, moeten ze in goede staat worden gehouden. Dit vereist niet veel inspanning, maar het is raadzaam om potentiële kopers te laten weten hoe ze worden onderhouden.

2. Zorg ervoor dat je makelaar bekend is met de voordelen van zonnepanelen. Het is gunstig om een makelaar te hebben die zonne-energie begrijpt – inclusief de voordelen die het biedt aan een woning en hoe het verkoopproces moet worden afgehandeld.

3. Zorg ervoor dat je al je papierwerk op orde hebt. De installatiegegevens en eventuele garantie-informatie zijn allemaal belangrijke documenten die beschikbaar moeten zijn in geval van vragen.

4. Deel informatie over hoe zonne-energie je energierekeningen heeft beïnvloed. Het bieden van een langetermijnperspectief op hoe de panelen je energiekosten hebben verlaagd, is een van de meest overtuigende manieren om kopers de waarde van zonnepanelen te laten zien.


Vragen om te stellen bij het kopen van een huis met zonnepanelen

1. Zijn de zonnepanelen volledig eigendom van het pand?

Zoals hierboven besproken, moet je weten of de zonnepanelen met het huis worden verkocht onder eventuele leasevoorwaarden.

2. Zijn de zonnepanelen veilig geïnstalleerd en effectief aangesloten?

Controleer of de panelen zijn geïnstalleerd door erkende bedrijven en dat het systeem correct is geregistreerd.

3. Wanneer loopt de garantie af?

De meeste zonnepanelensystemen worden geleverd met een garantie (Otovo biedt bijvoorbeeld 10-20 jarige garanties), dus vraag of de installatie nog onder garantie is en vraag naar de volledige gegevens van de installateur en eventuele relevante verzekering-gebonden garanties. Controleer wat er overblijft van de fabrieksgarantie.   

4. Wordt het huis geleverd met een zonne-energieopslagsysteem?

Batterijen maximaliseren de besparingen van elke zonnepaneelinstallatie. Het is de moeite waard om te vragen of er een batterij bij het zonnepanelensysteem van het pand wordt geleverd.


Veelgestelde vragen

Als je de eigenaar bent van de zonnepanelen op je huis, kun je ze meenemen. Je moet echter wel overwegen dat het verwijderen en opnieuw installeren van panelen een moeilijke en dure onderneming kan zijn. Je moet ook het dak van het huis waar je ze van verwijdert in goede staat achterlaten en duidelijk maken dat de zonnepanelen niet bij het onroerend goed worden verkocht.

Als je een huis verkoopt met zonnepanelen (die volledig eigendom zijn), moet je de betalingen die je ontvangt voor het verkopen van eventuele overtollige energie aan het net overdragen. Eventuele betalingen moeten naar de nieuwe eigenaar gaan zodra de overdracht en voltooiing van het onroerend goed heeft plaatsgevonden.

Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``