Je huis verduurzamen betekent dat je minder geld kwijt bent aan je energierekening en met een beetje mazzel een positieve bijdrage heeft aan je energielabel, waardoor je huis meer waard is. Isoleren is een veelgebruikte methode, maar gaat vaak gepaard met een hoge investering. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je huis te verduurzamen die niet direct een hoog bedrag met zich meebrengen. In dit blog vertellen we je alles over kostenbesparende alternatieven en wat het je per jaar bespaart.


Raamfolie

Of je nu dubbel- of enkelglas hebt, raamfolie zorgt er in beide gevallen voor dat je bespaart op je energierekening. Raamfolie isoleert, waardoor het handig is in alle seizoenen. In de winter zorgt het folie ervoor dat het minder koud is en in de zomer zorgt het ervoor dat de hitte minder makkelijk naar binnen komt. Dankzij de isolerende werking gebruik je minder gas in de winter en is je energierekening een stuk lager. Een win-win-win dus.

Hoeveel je precies bespaart, hangt af van de hoeveelheid vierkante meters die je nodig hebt en of je dus enkel- of dubbelglas hebt. Dit zijn ongeveer de besparingen per vierkante meter:

Soort glas M3 Besparing
Enkelglas 13 m³ € 18.85,-
Dubbelglas 3.9 m³ € 5.60,-


Radiatorventilatoren

De naam zegt het al: een radiatorventilator is een ventilator die je onder je verwarming plaatst. De ventilator zorgt ervoor dat de warmte lucht sneller door de ruimte gaat, waardoor de kamer dus sneller warm is. Hij werkt automatisch: zodra de radiator verwarmt, begint de ventilator vanzelf met het verspreiden van de lucht en als de radiator weer afkoelt, slaat de ventilator weer af. 

Een radiatorventilator verwarmt je huis op een slimmere manier met als gevolg dat als je de thermostaat 2 graden lager zet, je dit niet echt voelt. Hierdoor bespaar je flink op je gasrekening. Zodra je de thermostaat 2 graden lager zet, bespaar je namelijk tot 16% op jaarbasis.

Wist je trouwens dat een hybride warmtepomp tot 70% van je verwarming door de cv-ketel overneemt? Hierdoor bespaar je flink op je gasverbruik. Otovo lanceert in 2024 de eerste warmtepompen. Laat je mailadres achter en blijf op de hoogte:


Slimme stekkerdozen

Met een slimme stekkerdoos maak je jouw huishoudelijke apparaten ‘smart’. Je plaatst dit staaltje techniek tussen het stopcontact en bijvoorbeeld je tv, waarna je in de gelegenheid bent om ze te bedienen via je smartphone. Naast het feit dat je jouw smart home naar een hoger niveau tilt, is het vooral handig omdat je via je telefoon apparaten uitzet die normaal gesproken in stand-by blijven hangen. Dit is wat dit je per jaar bespaart:

Huishoudelijk apparaat Verbruik in kWh stand-by Besparing per jaar
TV 150 - 250 € 51 - € 85
Koffiezetapparaat 50 - 150 € 17 - € 51
Game consoles 100 - 150 € 34 - € 51


Waterbesparende douchekop

De gemiddelde Nederlander doucht ongeveer zes keer per week en staat hierbij zo’n 7 minuten onder het warme water. Er zijn natuurlijk trucjes om minder lang te douchen, zoals een timer of een zandlopertje plaatsen in de badkamer. Is dat niet zo aan jou besteed? Dan is een waterbesparende douchekop een optie.

Een waterbesparende douchekop is drie liter zuiniger per minuut dan een normale douchekop en zelfs dertien liter zuiniger dan een regendouche. Dit is wat het je oplevert:

Soort douchekop Verbruik water in liters Verbruik m³ gas Besparing per jaar
Normale douchekop 21.84 93.6 m³ € 45.22,-
Regendouche 43.68 187.2 m³ € 180.94,-

Dit artikel is gebaseerd op de gemiddelde energie- en gasprijs in januari 2024. Wil je weten wat er verandert aan je energierekening? Bekijk dan het artikel over het verdwijnen van het prijsplafond of onze rekenvoorbeelden van de nieuwe energiebelasting. 

Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``