Wanneer je een zonne-energiesysteem hebt, is het essentieel om een omvormer te installeren. De door zonnepanelen opgewekte elektriciteit is gelijkstroom (DC), terwijl je in jouw woning wisselstroom (AC) gebruikt. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom bruikbaar is voor al je apparatuur en ook weer kan worden geleverd aan het net.

Wat voor jou de beste omvormer is, hangt onder andere af van het merk zonnepanelen, het vermogen van jouw zonnepanelen en de exacte oriëntatie en configuratie daarvan. Let bij de aanschaf van een omvormer vooral op de efficiëntie, betrouwbaarheid, fabrieksgarantie en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.


Micro inverters vs. string inverters

Het grootste onderscheid waar je bij de aanschaf van inverters rekening mee moet houden, is of je een micro-inverter of een string-inverter kiest. Het verschil ligt in hun installatie, prestaties, betrouwbaarheid en monitoringsmogelijkheden. Of je moet kiezen voor een micro- of string-omvormer hangt onder andere af van je dak oriëntatie, schaduw en budget.

Micro-omvormers installeer je direct op elk zonnepaneel. Op deze manier werkt elk paneel afzonderlijk en heeft schaduw of vuil op één zonnepaneel geen invloed op de prestaties van de andere panelen. Dit zorgt voor verhoogde betrouwbaarheid en biedt gedetailleerde monitoringsmogelijkheden om de prestaties van elke afzonderlijk zonnepaneel in de gaten te houden. De initiële kosten van micro-omvormers liggen over het algemeen wel iets hoger.

String-omvormers daarentegen installeer je centraal en werken voor een serie zonnepanelen. Omdat de hele string – ofwel serie zonnepanelen – presteert op het niveau van het minst presterende paneel (de zwakste schakel), kan de efficiëntie verminderen bij schaduw of vuil op een van de panelen. String-omvormers zijn doorgaans goedkoper, wat ze tot een aantrekkelijke optie maakt.



De beste merken omvormers voor zonnepanelen

Otovo heeft jarenlange ervaring met alles rondom zonnepanelen en weet als geen ander welke merken zonnepanelen en inverters de beste keuze zijn voor jouw specifieke situatie. In onderstaand overzicht vind je de beste merken omvormers voor zonnepanelen en zie je welke merken ideaal zijn voor jouw behoeften.


Solis Inverters (Ginlong)

Ginlong biedt via hun merk Solis verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen aan. Solis Inverters is een van de oudste fabrikanten van zonne-energiesystemen en richt zich volledig op string-omvormers. Het merk staat bekend om de betrouwbare prestaties, hoge efficiëntie en duurzaamheid. Door de robuuste bouwkwaliteit zijn deze omvormers geschikt voor uiteenlopende omstandigheden. Daarnaast biedt Solis geavanceerde monitoringopties via SolisCloud, waardoor je de prestaties van jouw zonne-energiesysteem real-time kunt volgen en optimaliseren. Zo optimaliseer je de betrouwbaarheid én levensduur van jouw installatie.


Kenmerken Solis string omvormers
MPP-trackers 2 tot 4
Maximaal vermogen 3kW tot 10kW
Efficiëntie < 98,7%
Modulariteit Diverse uitbreidingsmogelijkheden
Monitoringopties SolisCloud incl. remote troubleshooting
Fabrieksgarantie 5 tot 10 jaar (na productregistratie)
Solis Inverters


Huawei

Huawei is een van de grootste spelers in de wereld op het gebied van zonne-energie en richt zich op string-omvormers in combinatie met slimme technologieën. Huawei heeft een sterke reputatie opgebouwd en is ook met diverse awards beloond voor zijn bijdrage aan de verduurzaming. De Huawei omvormers staan bekend om de hoge efficiëntie en betrouwbaarheid. Ze zijn bovendien eenvoudig te integreren met andere zonne-energiesystemen. Ook de geavanceerde monitoring- en beheerfuncties rondom de string-omvormers zijn een groot voordeel van dit merk.


Kenmerken Huawei string omvormers
MPP-trackers 2 tot 4 per omvormer
Maximaal vermogen 5kW tot 200kW
Efficiëntie < 98,6%
Modulariteit Hoog
Monitoringopties Geavanceerde monitoring via apps en slimme dongels op basis van AI-gestuurde diagnostiek
Fabrieksgarantie 10 jaar


Growatt

Growatt staat bekend om zijn betrouwbare, efficiënte en kosteneffectieve string-omvormers voor zonnepanelen. Dankzij de goede prijs-kwaliteitverhouding van Growatt is het een populaire keuze voor degene die op zoek is naar een betaalbare zonne-energieoplossing die bovendien betrouwbaar is. De omvormers van Growatt bieden een hoge efficiëntie, wat zorgt voor een optimale energieomzetting. Daarnaast zijn ze uitgerust met geavanceerde monitoringopties via apps en cloudplatforms, waardoor je eenvoudig de prestaties van jouw systeem kunt volgen en optimaliseren.


Kenmerken Growatt string omvormers
MPP-trackers 1 tot 10 per omvormer
Maximaal vermogen 2,5kW tot 100kW
Efficiëntie < 98,4%
Modulariteit Hoog
Monitoringopties Geavanceerde monitoring via apps en de cloudplatforms ShinePhone en ShineServer
Fabrieksgarantie 10 jaar


Enphase

Enphase is een specialist in micro-omvormers. Als pionier op het gebied van deze technologie heeft Enphase zijn sporen verdiend door de hoge mate van innovatie en betrouwbaarheid van de omvormers. De micro-omvormers zorgen voor een optimale energieomzetting op paneelniveau, wat vooral nuttig is bij schaduwrijke of complexe dakconfiguraties, waardoor de algehele systeem efficiëntie wordt gemaximaliseerd. Met behulp van de uitgebreide monitoringmogelijkheden via de Enphase Enlighten-app kun je de prestaties per zonnepaneel nauwgezet in de gaten houden, waardoor je snel het een en ander kunt optimaliseren. Ook de uitgebreide garantieperiode van 25 jaar geeft je veel zekerheid bij de aanschaf van een omvormer zonnepanelen. 


Kenmerken Enphase micro omvormer
MPP-trackers 1 per zonnepaneel
Maximaal vermogen 320W tot 450W per paneel
Efficiëntie < 97,0%
Modulariteit Zeer hoog
Monitoringopties Geavanceerde monitoring op paneelniveau via Enphase Enlighten-app
Fabrieksgarantie 25 jaar


Bliq

Bliq is een relatief nieuwe speler die in 2018 werd opgericht. Deze Duitse specialist op het gebied van zonne-energiesystemen biedt slimme oplossingen voor zowel energieopslag als -beheer. In plaats van zich te richten op traditionele zonne-omvormers, ligt de focus van Bliq op het optimaliseren van energieopslag door gebruik te maken van geavanceerde technologieën. Op deze manier word je in staat gesteld om jouw energieverbruik en -opslag real-time te volgen, zodat je altijd direct actie kunt ondernemen. Zo kun je betere energiebeheerbeslissingen nemen en het maximale halen uit jouw zonnepanelen. Bliq biedt een aantal All-in-One oplossingen voor thuisbatterijen en omvormers.

Bliq is onze partner voor home energy management systemen (HEMS).

Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``