Energieopslag is de revolutie in groene energie. Zonnepanelen hebben deze markt veroverd, maar veel van de zelf opgewekte stroom gaat weer terug naar het elektriciteitsnet. Dit leidt tot overbelasting en indirect hogere kosten voor de eindgebruiker. De thuisbatterij biedt hier een gedeeltelijke oplossing voor. Wij van Otovo vinden deze uitvinding vanzelfsprekend een goed idee. Maar wat vinden anderen hiervan? Ontdek in ons drieluik over energieopslag, met inzichten van experts, hoe deze technologie de energietransitie vormgeeft. In onderstaand artikel lees je meer over de ervaringen en visie van Erwin van der Zande van Bright met betrekking tot de energietransitie.



Over Bright

Bright richt zich op technologie, innovatie, gadgets en viert vernuft met passie en enthousiasme. Opgericht in 2005, is het vandaag de dag een van de grootste tech-websites binnen Nederland. Het platform heeft maandelijks een miljoen bezoekers en hun YouTube-kanaal telt driehonderdduizend abonnees. De missie van Bright is om technologisch nieuws toegankelijk te maken voor een breed publiek. Erwin van der Zande is journalist, hoofdredacteur en bedenker van het platform.

Erwin van der Zande, hoofdredacteur Bright

Kostenbesparing en onafhankelijkheid

‘Van alle duurzame energiebronnen heeft waterstof geen kans om snel successen te boeken binnen de consumentenmarkt. Het kost namelijk vrij veel energie om waterstof te maken. Je hebt voor een particulier niet zo snel een waterstofketel. Zonne-energie is natuurlijk de meest populaire nu ongeveer, qua duurzame energiebron. Dit is onder andere tot stand gekomen vanwege het geld. We zijn massaal overgegaan op zonnepanelen om de hoge kosten door de crisis te drukken. Een andere reden waarom zoveel huizen zonnepanelen hebben, is om zelfvoorzienend te zijn. Je kunt het bijna een psychologisch effect noemen. Dit speelde bij ons thuis in ieder geval erg. Wij zijn vorig jaar bijvoorbeeld van het gas afgestapt. We waren klaar met die politieke ontwikkelingen.’


Warmtepomp en een PVT-systeem

‘We hebben nu een warmtepomp, als gasketelvervanging. De huidige gasketels verhitten het water, wat ze vervolgens sturen naar naar radiatoren, vloerverwarming en apparaten zoals de wasmachine. Een warmtepomp werkt op hetzelfde systeem, maar dan zonder gas. Warmtepompen trekken warmte uit buitenlucht. En in plaats van een PV-systeem, hebben wij een PVT-systeem. Dit staat voor "fotovoltaïsch thermisch”. Dit vind ik een goede manier om een aanvoering te hebben voor een warmtepomp. Normaal gesproken heb je bij een warmtepomp zo’n soort grote airco buiten in de tuin, maar die maakt vrij veel kabaal. Een andere veelvoorkomende optie is om in de grond te boren, maar om dit te doen heb je een vergunning nodig. Ook is het een vrij dure oplossing. Met de PVT-panelen heb je dit probleem niet. Onder deze panelen lopen buizen met vloeistof die warmte uit de lucht onttrekken. Dit is een Nederlandse vinding, van Triple Solar uit Amsterdam, dat een zonnige toekomst heeft volgens mij.’


Afbouwen salderingsregeling

‘Om weer even terug te komen op de ontwikkelingen binnen de duurzame energie, vind ik dat we nog wel een paar dingen mogen gladstrijken. Kijk naar de salderingsregeling. Deze gaan we afbouwen. Een paar miljoen huizen in Nederland hebben nu dankzij die regeling zonnepanelen, maar met het afbouwen van de salderingsregeling weten we niet wat er gebeurt met de energie die we terugleveren en waar we niets voor terugkrijgen. Het energienet is ingericht op grote centrales en het voeren van één richtingsverkeer. Het net moet meer ingesteld zijn op tweerichtingsverkeer. Voor elkaar zorgen mag nu bijvoorbeeld nog niet. Het lijkt mij een enorme kans voor de toekomst: dat particulieren aan elkaar mogen verkopen. In ieder geval moeten we echt naar een decentraler net toe. Tot die tijd rest ons dus de vraag: wat doen we met die energie waar we niets voor terugkrijgen? Daar komt dan een thuisaccu in beeld’.


Thuisbatterij

‘Er is geen eenduidige oplossing die voor iedereen werkt. Met betrekking tot de opslag van energie geldt, dat het nu nog moeilijk is om energie te transporteren over lange afstanden. We zijn niet in staat om de hele Sahara vol te gooien met zonnepanelen en deze energie over de rest van de wereld verspreiden. Dus dan moeten we kijken naar andere opties. Persoonlijk zou ik graag zien dat er meer ruimte komt voor collectieve initiatieven. Zoals een wijkbatterij. Of zoals ik al zei: energie aan elkaar verkopen. Zeker met een dynamisch contract is dat handig. Je past namelijk je gedrag aan op de tarieven. Ik stel zelf thuis de timer in van de wasmachine op 14.00u. Dan is energie niet zo duur of ik wek het zelf op. Voor de mensen die deze optie niet hebben, is de thuisaccu het dichtstbijzijnde alternatief. Helaas zijn de thuisaccu’s nu nog peperduur, mede omdat er nog geen subsidie voor is. Zodra de afbouw van de salderingsregeling in werking treedt, dan komt er waarschijnlijk wel een soort van subsidie voor de thuisaccu. Dat duurt alleen nog even. Daarnaast is de huidige capaciteit is ook nog niet heel groot. De capaciteit van de accu in je elektrische auto is groter.


Thuisbatterij direct huren of kopen


Auto als thuisbatterij

‘Er verschijnen steeds meer elektrische auto’s die in staat zijn om stroom terug te leveren uit de accu. Bi-directioneel opladen heet dat. Daar is een EV dus een soort powerbank op wielen. Een auto als thuisbatterij is handig omdat je twee vliegen in één klap hebt. De auto staat het grootste gedeelte van de dag stil voor de deur. Laten we zeggen dat je hem misschien vier uur actief gebruikt, dan blijft er twintig uur over waarin hij niets doet. Dan kun je hem dus als een enorme powerbank gebruiken. Hyundai heeft dit goed gedaan, Kia doet dit ook. Tesla kan het nog niet, en Volkswagen loopt ook nog een beetje achter. Autofabrikanten hebben hier sowieso een beetje een gemengd gevoel over. Hoe vaker je een accu gebruikt, hoe sneller hij degradeert. Daar zijn die accu’s natuurlijk wel te kostbaar voor. In mijn opinie wacht het grote publiek erop dat dit op gang komt. Met betrekking tot de kosten zijn de thuisaccu’s nu wel goedkoper dan elektrische auto’s. Hoe het zich uiteindelijk gaat ontwikkelen hangt allemaal af van wat de overheid doet en of er nog subsidies komen voor zo’n thuisaccu en hoe de markt reageert op een groeiende vraag naar thuisaccu’s’.

Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo Nederland
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``